Кава як стиль життя

КАВА

ГЕОГРАФІЯ КАВИ

Щодо якості кави, то велике значення має місце, де виросли та созріли зерна.

Кав`ярні плантації є в багатьох жарких країнах, але наші експерти рительно відбирають тільки ті країни, умови в яких найбільш відповідають до созрівання найкращих та якісних зерен; та тільки тих виробників, які можуть гарантувати бездоганну якість обробки та обсмаження.

Ми пропонуємо Вам насолодитися вишуканими смаками кави із 6 країн: Гватемали, Коста-Ріки, Ямайки, Домініканський Республіки, Колумбії та Кенії. Саме так, як і не схожі ці країни, кава кожної з них має свої унікальні та неповторні смак та аромат.

ГВАТЕМАЛА

Немало продає кави Гватемала, колишня (з 1523 до 1821 року) колонія Іспанії. Більшу частину її площі (близько 108900 кв.км) займають гірськи райони (Гватемальське нагірря, частина Кордильєр).

В Гватемалі кава цінується тому, що на такий висоті над рівнем моря він вирощен. кращими вважаються сорти кобано та антигуа. Кобан — шосте за розмірами місто Гватемали, Антигуа — містечко, що розташоване неподалеку від столиці Гватемали.

КОСТА-РІКА

По-іспанськи «коста-ріка» — богате узберіжжя. це невелика гірська тропічна країна, яку було відкрито Колумбом у 1502 році та назвоно Новою Картахеною, довгий час ( з 1560 до 1821 року) була іспанською колонією.

Тут вирощується чудова кава, яку покупці люблять за її аромат та своєрідний кислуватий смак. У більшості вирощується сорт арабського кав`ярного дерева. Зерна, як і в Гватемалі, цінуються по тому, на якій височині вони візріли. Краща кава визріває на схилах гір на околицях столицы Сан-Хосе. Для Європи передбачаються зерна великі, выдбірні, відсортовані вручну, для Америки — і великі, і малі, сортовані машинами. Завдяки помірному гірському клімату в Коста- Ріці росте чудова кава. Як і в Гватемалі, каву виробляють невеликі фермерські господарства. Кращі зерна вирощують в провінції Трес Ріос неподалік від столиці Сан-Хосе. Кава з високою густиною та прекрасною кислинкою, що притаманна для кращіх сортів Центральної Америки. Напій має глубокий пікантний смак з відтінками димку.

ЯМАЙКА

Це маленька держава, колишня англійська колонія, розташована на декількох маленьких остівцях у Карибському морі, здавна вирощує прекрасну каву, відому під назвою блу маунтін (Blue Mountain). «Jamaica Blue Mountain» — самий відомий сорт кави, який довгий час був неперевершеним. На міжнародному ринку каву "Blue Mountain"знайти практично неможливо, тому що більш ніж 70% зерен закуповує Японія. Сорт підходить для споживання у якості specialty coffees. Найбільш повно букет розкривається при збільшені об`єму молотої кави для одніє порції на 15-20%.

Дуже цінується любителями кави, адже дуже коштовна, тому що вирощують її дуже мало.

ДОМІНІКАНСЬКАЯ РЕСПУБЛІКА

Найбільш відомі плантації, розташовані на помірних висотах в провінції Санто-Домінго. Зерна отримуються не дуже твердими та переважно використовуються у якості основи для еспрессо темого обсмаження. Кавові дерева почали вирощувати в цій основній країні з XVIII століття. Кава виробляється на обох схилах гірського хребту, що проходить із заходу на схід по центральній частині острову.

Площа кавових плантацій перевищує 130 тис. гектарів, щорічний збір кави — близько 50 тис. тонн.

Каву арабіку отримують в районах Бараона, Осоа, Сібао, Бані. Кращий район виробництва — захід країни. Сорт Barahona, чи Barahona Lavados, що тут вирощується, відрізняється від інших місцевих сортів злегка духм`яним, насиченим та кислуватим настоєм. Він близький до ямайської Blue Mountain за своїми якостями та характеристиками.

Кава має високу густину, простий насичений смак, з середньої кислинкою. В цілому місцева кава арабіка вологої та сухої обробки називається Santa Domingo, чи Dominican Republic. Вона відрізняється невеликим зерном, адже разом з тим чудовим м`яким та насиченим настоєм із гарної кислотністю та приємним ароматом.

КОЛУМБІЯ

Основним виробником після Бразилії є Колумбія. На іі півночі та північному заході, розгалужуються Анді, а долину між ними та Гвіанським плоскогіррям перетинають річки.

Клімат придатний для вирощування кращіх сортів кави, тому Колумбія здавна ним славиться. Особливо цінуються зерна арабського кавового дерева, що вирощується в горах. Воно носить назву тих місць, де було створене: медельїн (Медельїн — центр департаменту Антьокіа), арменія (Арменія — центр Кіндийського департаменту), манісаль (Манісалес — центр департаменту Кальдас). Ці сорти, особливо медельїн, вже багато років вважаються кращіми із сортів широкого споживання, а іноді всі три за першими літерами визначаються МАМ.

Кава вищої якості, яку називають супремо, у продажі буває рідко. Кава самої низької якості, що називають пасила, визнан негодним для експорту та споживається в самій Колумбії.

Як правило, обролені вологим способом — кава приємного ніжного смаку, своєрідного аромату, гарної кислотності.

КЕНІЯ

Ця багатонаціональна країна більшу частину прибутків отримує від сільського господарства. Крім чаю (його тут виробляють більш за все в Африці) та інших делікатесів, тут вирощується кава, яка приносить найвеликі прибутки. Кенія славиться осібері (Peaberry — горошинки кави), так вона називається через пружні, маленькі та круглі зерна.

Кава з Кенії визнана кращою в Африці. Кенія займає одне з перших місць за стабільністю якості продукції. На території країни розташовано близько 300 000 плантацій. Експорт кави здійснюється через невелику кількість офіційних експортерів та жорстко контролюється державою. Тому кенійська кава традиційно з`являється на ринку за декілька більш високою ціною, ніж зерна іншого походження.

Кенійська кава оброблюється вологим способом.

Напій має середню густину та духм`яний букет лісових ягід та чорної смородини, з винною кислинкою.